Medische informatie

Every soul deserves a second chance
Drie meest voorkomende ziektes

Medische zorgen

De asielhonden worden vóór hun vertrek uit Spanje nagekeken door een dierenarts. Het transport, hun nieuwe omgeving, onbekende mensen, … zijn allemaal heel stresserend, waardoor het immuunsysteem van de hond kan dalen. Dit wordt nog eens versterkt door de inentingen en antiparasitaire behandelingen die de asielhonden krijgen. Het is dus mogelijk dat door deze situatie ziektes de kop opsteken zoals bijvoorbeeld diarree, hoesten, jeuk, ... Volg de gezondheid van je adoptiehond dus goed op in de eerste weken.

Voor de afreis naar België wordt elke asielhond, ouder dan 6 maanden (voordien is de ziekte door de antistoffen doorgegeven door de moederhond niet vast te stellen in het bloed) standaard getest op Mediterrane ziekten via een bloedanalyse. Uiteraard is dit een momentopname en kunnen we omwille van de lange incubatieperiode nooit met 100% zekerheid zeggen dat de hond niet besmet is. Gelukkig zijn deze ziektes over het algemeen goed behandelbaar en bestaat er doeltreffende medicatie. De Mediterrane ziektes zijn NIET besmettelijk en NIET overdraagbaar naar andere dieren of mensen.

We geven hieronder meer uitleg over de 3 meest voorkomende ziektes die voorkomen in het Mediterrane zeegebied:

  1. Leishmania:
    Dit is een infectieziekte die wordt overgedragen door een zandvlieg . Deze ziekte komt in veel warme gebieden voor aan de Mediterrane zee. Je hebt een huidvorm (meest voorkomend) en een inwendige vorm (aantasting van organen). Er is een zeer lange incubatietijd mogelijk (tot wel 7 jaar). De ziekte kan in de meeste gevallen niet genezen worden. Een behandeling op maat kan deze ziekte echter wel onder controle houden (mits het vroegtijdig vaststellen en als de organen niet zijn aangetast). Met de juiste medicatie kan Leishmania als het ware in een ‘slaaptoestand’ gezet worden. De te nemen medicatie allopurinol is niet duur. Indien je een hond met Leishmania adopteert, zorgen wij voor de eerste maand medicatie (allopurinol) bij aankomst.
  2. Filaria (Hartworm):
    Hartwormen worden overgedragen door muggen. Wanneer een besmette mug een hond bijt, geeft deze larven van de worm door, die vervolgens door het lichaam migreren. Na circa 3-4 maanden komen deze aan op hun eindbestemming, het hart en de longslagaders. Daar groeien ze na nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen ze zelf larven te produceren (microfilariae), die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop. Filaria is een ziekte die volledig te genezen is mits vroegtijdig vastgesteld en er geen beschadigingen zijn aan het hart. Hoe kan je deze hartworm behandelen? Er zijn 2 manieren om de hond te behandelen tegen hartworm. De ene is dat je de hond behandeld met injecties ‘Immiticide’ in de spieren. Deze injecties doden de wormen. Deze behandeling is echter niet zonder risico, omdat de dode wormen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Er kan dan een verstopping in de aders (trombose) komen met de dood tot gevolg. En het hart kan door de plotselinge dood van alle wormen gaan lekken, wat een snelle dood tot gevolg kan hebben. Daarom adviseren wij u deze behandeling niet.De andere behandeling is met ontwormingspipetjes. Elke maand (gedurende 6 maanden) geef je de hond een pipetje waardoor de larfjes doodgaan. De volwassen wormen kunnen tot 7 jaar leven en zullen vanzelf doodgaan. De dode wormen sterven langzaam één voor één, waardoor er niet zo een groot gevaar is om een verstopping in de ader te krijgen.
  3. Erhlichia:
    Erhlichia is een ziekte die door teken wordt verspreid. Door de tekenbeet wordt de hond geïnfecteerd met Erhlichia. Deze tast de witte bloedlichaampjes aan. Het is een ziekte die in heel Europa voorkomt. Deze ziekte is volledig te genezen door inname van antibiotica (met voorkeur doxycyline) gedurende minimum 3 weken, in sommige gevallen kan het zijn dat de antibioticakuur langer gegeven dient te worden in overleg met de dierenarts.