Adoptieprocedure


Het proces
- Hoe ziet een adoptieprocedure eruit bij ons?
- Belangrijke informatie
- Adoptiebijdrage
De meeste van onze adoptanten hebben hun hond dus nooit in ‘levende lijve’ ontmoet en adopteren rechtstreeks vanuit Spanje. Ze maken hun keuze op basis van de informatie, foto’s en video’s die we aanleveren. Het is voor ons dus van cruciaal belang dat we over de juiste informatie beschikken om goed te kunnen matchen. Om dit mogelijk te maken reizen we als vrijwilliger regelmatig naar de Spaanse asielen waarmee we samenwerken, om (onder andere) de honden beter te leren kennen en een goede inschatting te kunnen maken. We hebben ook jarenlange samenwerkingsrelaties met de Spaanse asielen. We kunnen hen dus vertrouwen op basis van onze ervaring met hen om ons de juiste informatie over de asielhonden aan te leveren met betrekking tot hun gezondheid en karakter.
Hoe ziet een adoptieprocedure eruit bij ons?
Heb je interesse in het adopteren van een asielhond? De eerste stap is dan contact met ons opnemen. Dit kan je doen via deze website: www.sanantonbelgium.com of door ons een mail te sturen op het e-mailadres: everysoul@sanantonbelgium.com
Wij sturen je dan een adoptie aanvraagformulier terug. Opgepast: vaak komen onze mails terecht bij de ongewenst berichten of reclame/spam. Houdt deze dus goed in het oog.
Eens we het ingevulde aanvraagformulier tot adoptie van jou ontvangen hebben, beschikken we over een goed zicht op je thuis- en werksituatie. Op basis hiervan doen we een eerste inschatting of er een match is met specifieke asielhond. Of bij een open aanvraag kunnen we een aantal honden naar voor schuiven die we als geschikt beschouwen voor jouw gezin.
Als het huisbezoek goed verlopen is en we langs beide kanten de adoptieprocedure willen verderzetten, dan zorgen wij ervoor dat je als kandidaat adoptant een recente bloedanalyse op de meest voorkomende Mediterrane ziekten ontvangt van de door jou gekozen adoptiehond (indien deze ouder is dan 6 maanden). In sommige gevallen beschikken we reeds over deze informatie. In andere gevallen laten we in deze fase van de adoptieprocedure een bloedanalyse doen. Als adoptant hoef je pas finaal te beslissen of je wil overgaan tot adoptie eens je beschikt over deze resultaten en je een weloverwogen beslissing kan maken.
Nu valt de definitieve keuze tot adoptie. Om deze te bevestigen vragen we om het adoptievoorschot te betalen (zie hieronder voor detailinformatie). Eens we deze ontvangen hebben, kunnen we het transport richting België in orde brengen. Het restant van de adoptiebijdrage regelen we bij aankomst.
De meeste van onze adoptiehonden reizen af naar België via een baantransport (bij uitzondering via vluchttransport). Eén keer per maand (met uitzondering van de zomermaanden) organiseren we een aankomstdag. Alle adoptanten die de adoptieprocedure doorlopen hebben komen dan samen om hun adoptiehond op te halen (regio Limburg België). Onze vrijwilligers zijn dan ter plekke om jullie te helpen en de honden dubbel aangelijnd te laten vertrekken naar hun nieuwe ‘for ever’-home.
Uitzondering: Indien je interesse hebt in adoptiehond die reeds in België verblijft, dan doorloop je dezelfde adoptieprocedure, maar voegen we uiteraard een kennismaking met hond toe en wordt het ophalen van de hond in overleg besproken.
Belangrijke informatie
- Adopties zijn mogelijk in België en Nederland. Alle honden dienen wel opgehaald te worden in België regio Limburg of uitzonderlijk op de luchthaven in Zaventem.
- Om het probleem van de overvolle asielen mee aan de bron aan te pakken hanteren we ook een neutralisatiepolitiek. Dat betekent dat alle adoptiehonden gesteriliseerd of gecastreerd worden (met uitzondering van pups) voor ze afreizen naar België. Heb je gekozen voor een pup jonger dan 6 maanden? Dan ben je contractueel verplicht om deze te laten neutraliseren voor de leeftijd van 1 jaar bereikt is (met uitzondering van de Spaanse Mastin pups of andere grote rassen). Na neutralisatie bezorg je ons een bewijs van je dierenarts (factuur of attest) via mail.
- Sommige rassen zijn gekend als echt ‘ontsnappers’. Daarom verwachten we voor hen extra maatregels. Bij het adopteren van een volwassen Galgo of een Podenco dient de omheining minimum 1m80 hoog te zijn.
- Onze honden worden niet in een buitenkennel gehouden en worden enkel geplaatst als gezinshond die mee in huis mag leven.
- De geboortedatum in het paspoort van de adoptiehonden is meestal een geschatte leeftijd. Indien we niet beschikken over de geboortedatum, dan zal de lokale dierenarts waarmee het asiel samenwerkt een inschatting maken van de leeftijd (op basis van het gebit).
- Al onze honden vertrekken dubbel aangelijnd naar hun nieuwe baasje. Dit betekent een halsband, een 3-puntsharnas en 2 lijnen. Een K9 harnas en een flexilijn zijn verboden omdat deze niet veilig zijn.
- Binnen de week na aankomst van de adoptiehond zal je als adoptant een afspraak maken bij je dierenarts om de chip van je adoptiehond te registreren.
- De reservatieperiode van een asielhond willen we uiteraard zo kort mogelijk houden. Want gedurende de periode dat een hond nog in het asiel verblijft kunnen wij geen andere hond helpen. Spijtig genoeg hebben we nog steeds meer vraag om een hond op te nemen in het asiel dan we plaats hebben. De reservatieperiode wordt onderling afgesproken, maar normaal komt de gereserveerde asielhond naar België met het eerstvolgend transport.
- Gereserveerde pups kunnen pas afreizen als ze de leeftijd van 4 maanden bereikt hebben. Eerder is niet mogelijk omwille van de verplichte vaccinaties.
Adoptiebijdrage
1. Volwassen honden:
De adoptiebijdrage voor een volwassen hond bedraagt 350 euro. Dit bedrag is te betalen in 2 keer: 200 euro als adoptievoorschot en 150 euro bij aankomst.
Het voorschot mag overgeschreven worden op het bankrekeningnummer van San Anton Belgium: BE87 7512 0876 8894 met vermelding voorschot en de naam van de adoptiehond.
In de adoptiebijdrage zijn inbegrepen:
- Europees paspoort
- Chip
- Basis vaccins en Rabies
- Castratie of sterilisatie
- Bloedanalyse op Mediterrane ziekten
- Transport naar België
2. Pups tot 6 maanden
De adoptiebijdrage voor een pup tot 6 maanden bedraagt 350 euro. Dit bedrag is te betalen in 2 keer: 200 euro als adoptievoorschot en 150 euro bij aankomst.
Het voorschot mag overgeschreven worden op het bankrekeningnummer van San Anton Belgium: BE87 7512 0876 8894 met vermelding voorschot en de naam van de adoptiehond.
In de adoptiebijdrage zijn inbegrepen:
- Europees paspoort
- Chip
- Basis vaccins en Rabies
- Transport naar België
In de adoptiebijdrage zijn dus niet inbegrepen:
- Castratie of sterilisatie: Je bent contractueel verplicht om je adoptiehond te laten neutraliseren voor de leeftijd van 1 jaar bereikt is (met uitzondering van de Mastin pups of andere grote rassen). Deze kosten zijn voor eigen rekening.
- Bloedanalyse op Mediterrane ziekten: Onder de leeftijd van 6 maanden kunnen de honden niet getest worden. De pups hebben namelijk antistoffen (doorgegeven door de moederhond) waardoor de ziekte niet vast te stellen is in het bloed en de test dus steeds negatief terugkomt.
3. Senior en gehandicapte honden
De adoptiebijdrage voor een seniorhond (vanaf 9 jaar) of gehandicapte hond bedraagt 250 euro. Dit bedrag is te betalen in 2 keer: 150 euro als adoptievoorschot en 100 euro bij aankomst.
Het voorschot mag overgeschreven worden op het bankrekeningnummer van San Anton Belgium: BE87 7512 0876 8894 met vermelding voorschot en de naam van de adoptiehond.
In de adoptiebijdrage zijn inbegrepen:
- Europees paspoort
- Chip
- Basis vaccins en Rabies
- Castratie of sterilisatie (in uitzonderlijke gevallen is dit niet gebeurd omwille van medische redenen)
- Bloedanalyse op Mediterrane ziekten
- Transport naar België